DATALY TECH > Βιβλιοθήκες > #DSpace-CRIS στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό σύστημα για την αποτίμηση της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής δραστηριότητας  στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

UNIWACRIS

Η Dataly Tech σε συνεργασία με το εργαστήριο Διαχείρισης της Πληροφορίας, του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, ανέλαβε την εγκατάσταση, παραμετροποίηση και εμπλουτισμό του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την αποτίμηση της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Δραστηριότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), γνωστό ως UNIWACRIS ( https://uniwacris.uniwa.gr ) .

Η χρηματοδότηση του εν λόγω έργου προήλθε από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ΠΑΔΑ.

Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα UNIWACRIS αποτελείται από δυο διακριτά μέρη και συγκεκριμένα: (α) από το λογισμικό DSpace-CRIS, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα DSpace, με εξειδίκευση στη διαχείριση ερευνητικών δεδομένων και πληροφοριών και (β) από το λογισμικό Bibliometris (https://bibliometrics.gr), το οποίο παρέχει λειτουργίες όπως η άντληση βιβλιομετρικών δεδομένων από τις διεθνείς βάσεις αναφορών (Scopus, WoS, GoogleScholar, ORCID, PubMed κ.λπ.) και η μετέπειτα επεξεργασία τους (ενοποίηση, αποδιπλοποίηση κ.λπ.). Η συνδυαστική λειτουργία των δυο παραπάνω λογισμικών, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ τους, επιτρέπει τη συλλογή, τη διατήρηση και τη διάχυση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής παραγωγής του ΠΑΔΑ, σε επίπεδο φυσικών προσώπων και ακαδημαϊκών μονάδων (σχολή, τμήμα, τομέας, εργαστήριο, ερευνητικό έργο κ.λπ.), προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τη δραστηριότητα του Ιδρύματος και συμβάλλοντας στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο (εξωστρέφεια).

Ειδικότερα, το DSpace-CRIS επιτρέπει τη συλλογή και διαχείριση ερευνητικών δεδομένων και πληροφοριών, ορίζοντας οντότητες και χαρακτηριστικά για τις διασυνδέσεις τους (χρήση οντολογιών και σημασιολογικού ιστού). Στο πλαίσιο του παρόντος έργου το DSpaceCRIS εμπλουτίστηκε με νέες δυνατότητες για τη φιλοξενία, πέρα των ερευνητικών δεδομένων (ερευνητικά άρθρα, ανακοινώσεις σε συνέδρια, βιβλία, πατέντες κ.λπ.), επιπλέον πληροφοριών όπως τα δεδομένα του βιογραφικού ενός μέλος του Ιδρύματος, δηλαδή στοιχείων που αφορούν την ακαδημαϊκή του εξέλιξη, τα διδασκόμενα μαθήματα, τις συμμετοχές του σε επιτροπές ή όργανα του Ιδρύματος, τη συμμετοχή σε έργα, βραβεία/διακρίσεις κ.λπ. Επιπλέον, υλοποιήθηκε διασύνδεση με το Ιδρυματικό Αποθετήριο του ΠΑΔΑ (Πολυνόη) και η μεταφορά των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών και η διασύνδεση τους σε επίπεδο μεταδεδομένων με τα μέλη των επιτροπών τους (επιβλέποντες κ.λπ.). Αντίστοιχα το λογισμικό Bibliometris παρέχει λειτουργίας όπως (α) η άντληση των δημοσιεύσεων του ερευνητικού προσωπικού μέσω ειδικών διεπαφών (APIs) από τις διεθνείς βάσεις αναφορών (Scopus, WoS, GoogleScholar, ORCID, PubMed κ.λπ.), (β) την εφαρμογή εξελιγμένων αλγορίθμων για την αποδιπλοποίησή τους και (γ) η διασύνδεσή του συνόλου των μοναδικών δημοσιευμάτων στα προφίλ των ερευνητών. Η διατήρηση του συνόλου των βιβλιομετρικών δεδομένων για ένα ίδρυμα, εντός του λογισμικού Bibliometris, επιτρέπει την υλοποίηση απλών και σύνθετων αναφορών με βιβλιομετρικά και στατιστικά δεδομένα (ανά ερευνητή, ανά τμήμα κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τη λειτουργία της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας του Ιδρύματος (ΜΟΔΙΠ) τους δείκτες των ετήσιων αξιολογήσεων της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Τέλος, μέσω των κατάλληλων διεπαφών είναι εφικτή, τόσο η αμοιβαία  ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των δυο συστημάτων (π.χ. αυτόματη εισαγωγή των δεδομένων στα προφίλ των ερευνητών από τον Bibliometris στο DSpace-CRIS), όσο και η άντληση στοιχείων από τρίτα συστήματα, όπως για παράδειγμα οι ιστοσελίδες των τμημάτων, των εργαστηρίων κ.λπ.

Η νέα υποδομή UNIWACRIS έχει ως στόχο να προβάλλει το σύνολο των ακαδημαϊκών και ερευνητικών δεδομένων του ΠΑΔΑ με τη χρήση τεχνολογιών όπως τα διασυνδεδεμένα δεδομένα (linked data), ακολουθώντας με τον τρόπο αυτό τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές διαλειτουργικότητας. Επιπλέον, η νέα υποδομή UNIWACRIS επιτρέπει στη διοίκηση του Ιδρύματος να λαμβάνει αποφάσεις και να προχωρά στην εκπόνηση του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης λαμβάνοντας υπόψη πραγματικά και αξιόπιστα δεδομένα (data driven decision-making).

 

Εικόνα 1. Το περιβάλλον UNIWA-CRIS

Το εργαστήριο Διαχείρισης της Πληροφορίας, του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης σε συνεργασία με την Dataly Tech συνέβαλε ενεργά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη της νέας υποδομής UNIWACRIS μέσω της επιστημονικής επίβλεψης και επιβεβαίωσης της ορθής λειτουργίας των λειτουργιών τόσο του Bibliometris όσο και του λογισμικού DSpace-CRIS.

Η Dataly Tech παρέχει υπηρεσίες σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που περιλαμβάνει βιβλιοθηκονομικά συστήματα, ψηφιακές βιβλιοθήκες, συστήματα ευρετηρίασης, αποθετήρια , ιστοσελίδες, ειδικά συστήματα, εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η Dataly Tech διαθέτει επιτυχημένες συνεργασίες σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία,  Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο με περισσότερες από 100 εγκαταστάσεις πληροφοριακών συστημάτων σε Οργανισμούς Πληροφόρησης και όχι μόνο. Επίσης, η Dataly Tech είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που συμμετέχει στην ανάπτυξη κώδικα για το Koha, στο επίσημο αποθετήριο του και έχει αναγνωριστεί από την κοινότητα. Επίσης, από το 2023 η εταιρεία είναι πιστοποιημένη κατά ISO 27001:2013 για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων που αναπτύσσει για βιβλιοθήκες και ISO 9001:2015 για την ποιότητα των υπηρεσιών της.